Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Κι όμως η σοκολάτα ΔΕΝ παχαίνει αλλά αδυνατίζει! Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στο αδυνάτισμα, καρδιά, διαβήτη, αντιγήρανση, άγχος!

Κι όμως η σοκολάτα ΔΕΝ παχαίνει αλλά αδυνατίζει! Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στο αδυνάτισμα, καρδιά, διαβήτη, αντιγήρανση, άγχος!



Σοκολάτα και δίαιτα δεν πάνε μαζί. Και όμως άλλος ένας μύθος καταρρίπτεται. Συμπέρασμα: Ένταξε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο 1, το πολύ 2 κομμάτια μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε κατεχίνες που βοηθούν στη μείωση του λίπους και στο αδυνάτισμα. Τα οφέλη της σοκολάτας είναι πολλά για τον οργανισμό μας, καθώς βοηθάει στην καρδιά, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και ωφελεί και τους διαβητικούς.

Αν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία που θέλεις να χάσεις κιλά, απέφυγε τα γλυκά αλλά άφησε χώρο στη διατροφή σου για ένα κομμάτι σοκολάτα, και κατά προτίμηση μαύρη σοκολάτα. Έρευνες απέδειξαν πως η μαύρη σοκολάτα, παρότι περιέχει αρκετές θερμίδες, αν καταναλωθεί με μέτρο βοηθά σημαντικά στο να χάσετε βάρος αλλά και στο να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, να ρίξετε την πίεση και να αυξήσετε την ροή του αίματος στις αρτηρίες.


ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΡΕΥΝΑ:

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε σε τεύχος του «Archives of Internal Medicine», όσοι καταναλώνουν συχνά σοκολάτα είχαν μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος συγκριτικά με εκείνους που δεν υπέκυπταν στο λαχταριστό πειρασμό. Με μια μικρή προϋπόθεση: τη σωματική δραστηριότητα.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας εξέτασαν περισσότερους από χίλιους υγιείς άνδρες και γυναίκες, χωρίς καρδιακή νόσο, διαβήτη ή χοληστερίνη, με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη, ζητώντας να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο γύρω από τη διατροφική τους σχέση με τη σοκολάτα.

Τα άτομα που έτρωγαν σοκολάτα περίπου δύο φορές την εβδομάδα και γυμνάζονταν τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, είχαν μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, που αποτελεί την αναλογία ύψους και βάρους και χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της παχυσαρκίας. Βέβαια, ακόμη και το εν λόγω εργαλείο έχει αμφισβητηθεί από ερευνητές.

Σε κάθε περίπτωση: η σοκολάτα, αν και γεμάτη θερμίδες, είναι και πλήρης σε αντιοξειδωτικά και άλλα συστατικά που μπορεί να συνδράμουν στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Εκτός αυτού όμως έρευνα του 2012 κατέδειξε πως όσοι τρώνε σοκολάτα έχουν 39% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου και 29% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως η σοκολάτα θα πρέπει να ενταχθεί στο καθημερινό διαιτολόγιο, τουλάχιστον προς το παρόν, άλλωστε δεν είναι και όλες οι σοκολάτες ίδιες....

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η σοκολάτα συσχετίζεται με οφέλη για τη υγεία. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάλωσή της με την πτώση της πίεσης, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη μείωση της χοληστερίνης. Η Dr Golomb και η ομάδα της πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά της σοκολάτας (φλαβονοειδή όπως οι κατεχίνες και οι επικατεχίνες) βελτιώνουν την μυϊκή μάζα. Μάλιστα οι ερευνητές κατέστη δυνατό να αποδείξουν εργαστηριακά την υπόθεσή τους σε πειραματόζωα τα οποία έτρεφαν με επικατεχίνες (αντιοξειδωτικό συστατικό της μαύρης σοκολάτας).

Δεν πειστήκατε ακόμη; Παρακάτω ακολουθούν τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στον οργανισμό μας:

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, δηλαδή σε ισχυρά, φυσικά αντιοξειδωτικά που μειώνουν το στρες και περιορίζουν τους κινδύνους για καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Είναι αντιγηραντική
: Η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτικά που καταστέλλουν τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών, είτε παρεμποδίζοντας τη δημιουργία τους, είτε καταστρέφοντας ή αδρανοποιώντας τις, είτε παρεμποδίζοντας την οξειδωτική αλυσιδωτή αντίδρασή τους.

Είναι αντικαρκινική: Το Πανεπιστήμιο της Georgetown, σε έρευνα που διεξήγαγε, απομόνωσε μια ουσία του κακάο, την προκυανιδίνη και εξέτασε τη δράση της σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του μαστού. Το πόρισμα της έρευνας κατέληξε στο ότι η προκυανιδίνη σταματούσε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Έχει αντιβηχική δράση: Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της θεοβρωμίνης στον βήχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεοβρωμίνη ήταν κατά 30% αποτελεσματικότερη εναντίον του επίμονου βήχα ακόμη και από την κωδεϊνη που θεωρείται καλό αντιβηχικό φάρμακο, χωρίς παρενέργειες.

Χαρίζει μακροζωία: Τελευταία έχουν δημοσιευθεί ορισμένα συμπεράσματα μιας έρευνας ότι οι καταναλωτές σοκολάτας ζουν ένα χρόνο περισσότερο από τους μη καταναλωτές, και αυτό το αποδίδουν στις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη σοκολάτα. Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Δεν προκαλεί εθισμό: Έρευνα που διεξήχθη στην Νέα Υόρκη έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα δε δημιουργεί εθισμό ως προς την κατανάλωσή της.

Ωφελεί τους διαβητικούς
: Έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου Hull, που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό για το διαβήτη "Diabetic Medicine", διαπίστωσε ότι το επίπεδο της ολικής χοληστερόλης έπεσε σε ένα μικρό αριθμό διαβητικών, στους οποίους είχαν δοθεί μπάρες μαύρης σοκολάτας επί 16 εβδομάδες, ενώ η "καλή" χοληστερόλη τους παράλληλα αυξήθηκε.

Μειώνει την πίεση: Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστόνης η μαύρη σοκολάτα μειώνει την κακή (LDL) χοληστερόλη, βελτιώνει την κατάσταση των αγγείων ενώ παράλληλα αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη των κυττάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου